Wydanie nr 143/2024, Środa 22.05.2024
imieniny: pokaż (9 imion)Wisława, Emil, Helena, Ryta, Julia, Jan, Krzesisława, Wiesław, Wiesława
ReklamaKontakt
  • tvmalbork.pl
  • zulawyimierzeja24.pl
  • tvsztum.pl
  • tvdzierzgon.pl

Malbork od kuchni - Mus chałwowy - 11.12.2012

Rozpoczynamy cykliczny program MALBORK OD KUCHNI a poprowadzi go BOGDAN GAŁĄZKA. Do programu będziemy zapraszać mieszkańców z powiatu malborskiego i sztumskiego. Bogdan Gałązka jest mistrzem kuchni, który odtwarza starożytne i średniowieczne receptury. Napisał książki: „Kuchnia wielkich mistrzów” i „Kuchnia królów Polski”. Ukończył amerykańską Culinary Academy of New York. Jest współwłaścicielem Gothic Cafe & Restaurant na zamku w Malborku, gdzie gości głowy państw i współczesnych królów i książęta oraz zwykłych śmiertelników.Teraz także TY będziesz mógł się nauczyć gotować z Bogdanem Gałązką! 

Zgłoś się do programu! Napisz na
biuro@tvmalbork.pl swój unikalny przepis, na Twoim zdaniem przepyszna potrawę wraz z przepisem oraz fotografię (Twojej popisowej potrawy).

W pierwszym odcinku przygotowaliśmy dla Was:

Mus chałwowy.

Spód ciasta:
400 g kremu orzechowego
290 g sucharów delikatesowych

Suchary delikatesowe zmielić przez maszynkę i wymieszać dokładnie z kremem czekoladowym. Na dno tortownicy wyłożyć przygotowany spód, wygniatając. Tortownicę z przygotowanym spodem włożyć do lodówki.


Masa chałwowa:
500 g chałwy waniliowej
3 jajka
800 ml śmietany 34%
13 g żelatyny
50 ml ciepłego mleka

Żelatynę rozpuszczamy w ciepłym mleku. Ubijamy pianę z 3 białek. Żółtka miksujemy z pokruszoną chałwą i ubitymi białkami. Śmietanę ubijamy na sztywno i łączymy z masą chałową. Na końcu dodajemy rozpuszczoną żelatynę i delikatnie mieszamy. Całość wylewamy na przygotowany wcześniej spód. Odstawiamy do lodówki w celu stężenia.  
Piotr Wąsowicz
Przejdź do komentarzy

 

Podziel się:
Oceń:

Zobacz więcej z kategorii Kulinaria


Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe i naruszające regulamin będą usuwane.